Pavorul nocturn

 

pavorul nocturn

pavorul nocturn

Pavorul nocturn este o tulburare de somn,

ce apare din copilarie pana la varsta adulta. Frecventa acestor episoade este mai mare in copilarie, intre 1 si 6% si mai scazuta la adulti, sub 1%. Deoarece in unele familii exista mai multi membrii cu tulburari de somn: pavorul nocturn, somnambulism se sugereaza o cauza genetica a acestor manifestari.

Apare mai frecvent intre 4 si 12 ani dar la unii pacienti se remite pana la adolescenta, baietii fiind mai afectati decat fetele.

Episodul apare la aproximativ 90 minute de la adormire. Copilul se trezeste brusc din somn, tipa, este confuz, dezorientat, nu le raspunde parintilor. Acest lucru ii sperie pe cei din anturaj deoarece desi copilul pare treaz  nu le raspunde la intrebari. In realitate copilul este intr-o stare intre somn si veghe, nu este constient, nu raspunde la stimuli si nici nu isi va aminti episodul dupa trezire. Deasemenea, copilul este transpirat, rosu la fata, inima ii bate repede, respira mai frecvent, pare speriat de ceva. Totul dureaza intre 10 si 20 de minute, ulterior readoarme. Ceva rau nu se poate intampla in timpul episodului, copilul trebuie protejat totusi ca sa nu se loveasca de ceva.

O cauza pentru pavorul nocturn nu s-a identificat,

dar este posibil sa existe factori favorizanti cum ar fi:

  • nerespectarea orelor de somn,
  • un mediu necorespunzator (galagie),
  • un stres,
  • o boala, eventual asociata cu febra,
  • consumul unor stimulente cerebrale (alcool, cafea),
  • nevoia de a urina.

Notarea evenimentelor din ziua respectiva ar putea identifica o cauza care declanseaza fenomenul.

Singura investigatie necesara pentru  pavorul nocturn ar fi EEG-ul de somn sau EEG-ul dupa ce copilul este mai obosit (a fost trezit mai dimineata sau nu a fost lasat sa doarma la pranz).

O evaluare mai amanuntita trebuie facuta in cazul in care copilul este somnolent ziua, are un comportament violent in timpul episodului fata de el sau de ceilalti.

In general,  pavorul nocturn se autolimiteaza si din acest motiv nu necesita o medicamentatie specifica. Daca episoadele afecteaza viata copilului, este obosit ziua, nu se poate concentra la scoala, poate fi administrat un tratament pe termen scurt.

Pavorul nocturn trebuie diferentiat in primul rand de cosmar si mai ales de unele crize de epilepsie.

Pavorul nocturn se insoteste uneori de automatism ambulator nocturn.

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (6)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] la intrebarile anturajului. Deoarece este inconstient are amnezia episodului de somnambulism. Ca si pavorul nocturn cu care se poate asocia, se poate transmite genetic si este influentat de evenimentele emotionale […]

  2. […] cu agitatie, afectiuni diverse insotite de tensiune psihica si anxietate; insomnie prin anxietate, pavor nocturn si somnambulism; pentru sedare, in cadrul curei de dezintoxicare la alcoolici; spasme musculare in […]

  3. […] elemente deosebesc pavorul nocturn de […]

  4. […] elemente deosebesc pavorul nocturn de […]

  5. […] cu agitatie, afectiuni diverse insotite de tensiune psihica si anxietate; insomnie prin anxietate, pavor nocturn si somnambulism; pentru sedare, in cadrul curei de dezintoxicare la alcoolici; spasme musculare in […]

  6. […] episodului de somnambulism si dimineata cand il intrebati , nu stie despre ce vorbiti. Ca si pavorul nocturn cu care se poate asocia, se poate transmite genetic si este influentat de evenimentele emotionale […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.