Ataxia

ataxia

ataxia

Ataxia este definita ca o tulburare a coordonarii miscarii,

care cu toate ca forta musculara este in regula, poate sa impiedice executia miscarii sau sa impiedice contractiile musculare necesare mentinerii pozitiei sau posturii. Ataxia este cinetica daca impiedica miscarea si statica daca impiedica mentinerea posturii.

Ataxia poate fi acuta sau cronica.

Ataxiile acute la randul lor se impart in:

Ataxia de origine toxica, care sunt si cele mai frecvente si in general apar la copii de varsta prescolara carora le-au fost administrate medicamente din grupa tranchilizantelor (de cele mai multe ori accidental). In general o analiza a sangelui arata cu claritate despre ce substanta ingerata este vorba. Uneori si ingerarea unei cantitati mici de alcool poate determina la copilul mic ataxie acuta.

Ataxia de origine infectioasa, care apar in mod acut in faza de incubatie sau de evolutie a unei maladii virale. Cel mai cunoscut caz este reprezentat de ataxia din varicela care apare cel mai des intre ziua a 2 a si a 6 a dupa eruptie. Evolutia este spre regresie si in general in mai putin de o luna dispare si nu lasa semne.

Ataxia de origine traumatica, sunt extrem de rare si apar datorita unui edem cerebelos acut survenit in timpul unui traumatism cerebral.

Ataxia de origine tumorala sunt in general grave si apar ca urmare a unui sindrom cerebelos care afecteaza nervii cranieni si / sau truchiul cerebral. In general pentru diagnosticare se folosesc CT sau RMN. Hidrocefalia este determinanta pentru ataxie, si, in general tumorile lobilor frontali.

Ataxii ce apar in cursul maladiilor metabolice cum ar fi hipoglicemia care, desi pare banal, poate fi responsabila.

Ataxii erediatre paroxistice care sunt impartite in doua forme: ataxia tranzitorie de tip I, cu episoade scurte ce apar dupa efort sau surpriza in general la copii prescolari si scolari si este cauzata genetic de o mutatie pe  bratul scurt al cromozomului 12, si ataxia tranzitorie de tip II care asociaza nistagmus cand privirea este in jos si lateral. Sunt ataxii de durata mai lunga decat cele de tip I, iar ca durata se intind pe parcursul orelor sau chiar a zilelor. Apar si la varste de peste 10 ani catre adolescenta. Gena responsabila de aceste probleme sa afla pe cromozomul 19.

Ataxiile cronice sunt si ele cerebeloase, senzitive si vestibulare si ca si cele acute imbraca o diversitate de forme.

Ataxia

Scris in categoria: AfectiuniToate

Taguri:

RSSComentarii (2)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] febra, greata, varsaturi, cefalee, somnolenta si incet apar semne de iritatie meningeala mialgii, ataxie, alterarea starii de constienta margand pana la coma. Diagnosticul se pune in general pe […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.