Cosmarul

cosmarul

cosmarul

Cosmarul este definit ca un vis infricosator

care te trezeste partial sau total din somn. Cel care viseaza se simte infricosat, speriat, vinovat, deprimat, manios, suparat. Fiecare om a trecut prin aceasta experienta. Cosmarurile sunt mai frecvente la copil. Prezenta lor este remarcata de la varsta de trei ani, dar poate de atunci copilul le poate povesti. Ele sunt la fel de frecvente la fete si la baieti pana la varsta de 13 ani cand sunt prezente mai ales la fete. Ca adulti, trecem mai rar prin aceasta experienta.

Majoritatea cosmarurilor apar in faza de som REM. In aceasta faza respiratia este accelerata, activitatea cerebrala intensa, globii oculari se misca sub pleoape, muschii sunt relaxati iar oamenii viseaza.

In general, in timpul celor 8-10 ore de somn, exista in mod normal intre 4 si 6 cicluri de somn, cu durata fiecaruia intre 90 si 110 minute. Fiecare ciclu are 5 faze, cea numita REM fiind ultima dintre ele. Pe parcursul somnului, faza REM are o durata din ce in ce mai lunga la fiecare ciclu, motivul penru care visam mai frecvent in ultima parte a noptii, spre dimineata.

Cauzele cosmarului sunt variate:

  1. Stresul: problemele de acasa sau de la scoala; o modificare importanta in viata: mutarea in alt oras, sau, la alta scoala, o interventie chirurgicala, decesul unei persoane iubite, separarea parintilor.
  2. Trauma fizica sau psihica: un accident de masina, o rana, un eveniment traumatizant din viata.
  3. Citirea unei carti infricosatoare sau uitatul la un film de groaza, in special seara, la culcare.
  4. Consumarea de alimente inainte de a adormi.
  5. o boala, in special acompaniata de febra.
  6. O serie de medicamente antidepresive, barbiturice, betablocante.
  7. Consumul de alcool sau droguri.

Uneori nu se identifica o cauza exacta a acestor cosmaruri. La copil pot reflecta un mod in care acesta invata sa se confrunte cu spaimele si problemele copilariei. Unii pot experimenta mai multe cosmaruri ca altii. Se considera a fi persoane mai sensibile, mai emotive si cu mai multa imaginatie.

Cand stiu parintii ca a fost vorba de un cosmar:

  • copilul s-a trezit din somn;
  • spune sau arata speriat, nelinistit;
  • povesteste ce a visat;
  • aceste eveniment apare in a2a parte a noptii;
  • ii este greu sa readoarma.

In functie de varsta, copii pot visa lucruri diferite: monstrii, fantome, cei mici ceva legat de scoala, de problemele de acasa, de filmele de groaza, cei mai mari.

N.B. din practica personala am remarcat ca o sursa a cosmarurilor este filmul de desene animate Scooby-Doo, care desi s-ar parea un film potrivit pentru copii, din cauza fantomelor este infricosator pentru unii copii.

In general, cosmarul nu pune probleme deosebite decat daca sunt foarte frecvente. Copilului ii este teama sa adoarma, nu doarme bine noaptea si este obosit ziua si nu face fata sarcinilor de la scoala.

Ce poti face pentru a preveni cosmarul?

  • copilul trebuie sa aiba un anumit program de somn, adica sa adoarma si sa se trezeasca la aceiasi ora;
  • sa nu manance sau sa faca gimnastica inainte de a adormi;
  • sa nu citeasca sau sa nu se uite la filme de groaza;
  • sa adoarma cu o jucarie sau o patura favorita;
  • sa aiba o lumina de veghe in camera;
  • sa doarma cu usa deschisa la camera;
  • incurajati-l sa va povesteasca despre ce a visat si mai ales incercati sa aflati daca exista o problema care-i cauzeaza aceste cosmaruri;
  • unii copii scriu despre ce au visat si finalizeaza visul intr-un mod placut pentru ei, altii deseneaza visul urat si apoi rup hartia si o arunca la gunoi.

Rareori copii cu cosmaruri frecvente trebuie sa mearga la doctor. Uneori este suficienta discutia cu psihologul care poate afla cauza acestor vise si cum sa le faca fata copilul.

Doctorul poate afla daca aceste cosmaruri sunt cauzate de o afectiune si poate prescrie medicamente care sa-l ajute pe copil sa doarma intreaga noapte.

Teoretic, in institutii specializate, cu o anumita aparatura se poate studia somnul (Polisomnografie). Acolo se inregistreaza in timpul somnului aspectul undelor cerebrale, activitatea muschilor, respiratia. De obicei, o astfel de investigatie nu este necesara la copil.

Ce trebuie sa ii spuneti in primul rand copilului pentru a-l linisti si incuraja:

  1. Cosmarurile nu sunt reale si ele nu iti pot face rau. Daca a visat ceva rau, nu inseamna ca acel lucru se va si intampla.
  2. Toata lumea are uneori cosmaruri.
  3. Toti, chiar si adultii sunt inspaimantati de cosmaruri, sa iti fie frica de ele e ceva normal, nu inseamna ca esti prea mic sa recunosti acest lucru sau sa ceri ajutorul parintilor.

 

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (2)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] nocturn trebuie diferentiat in primul rand de cosmar si mai ales de unele crize de […]

  2. […] Landau-Kleffner este o forma rara de epilepsie insotita de o pierdere progresiva sau brusca a vorbirii si a intelegerii cuvintelor. De asemenea apar: hiperactivitate, agresivitate, depresie, retragere sociala, negativism, cosmaruri. […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.